Sterren

Woede in reacties op BN'ers bij protest op de Dam

In Amsterdam hebben zich op de Dam duizenden mensen verzameld om te demonstreren tegen politiegeweld in de Verenigde Staten. Ook BN’ers deden mee aan het protest dat werd aangespoord door de dood van de ongewapende zwarte Amerikaan George Floyd, die vorige week om het leven kwam toen tijdens een arrestatie een witte politieagent minutenlang met zijn knie zijn keel dichtdrukte.

Onder anderen Georgina Verbaan, Halina Reijn en Hadewych Minis deden mee aan de demonstratie, een initiatief van Kick Out Zwarte Piet en Black Queer & Trans Resistance NL. Ook zangeres Maan de Steenwinkel, Tim Hofman en De Jeugd van Tegenwoordig-lid Faberyayo waren naar de Dam gekomen om hun stem te laten horen tegen racistisch geweld in de Verenigde Staten en Europa.

In de reacties is grote verdeeldheid ontstaan. Vooral het feit dat men zich niet aan de 1,5-meter regel zou houden roept bij veel mensen vraagtekens en woede op. “En de zorgmedewerkers kunnen volgende week weer overuren maken! Bah bah”, schrijft iemand onder de foto van Halina Reijn. “Heel goed dat mensen hun stem laten horen! Maar het coronavirus is er ook nog steeds…”, vindt iemand anders. De actrice kan echter ook op veel bijval rekenen.

Ook Famke Louise is bij het protest aanwezig. De zangeres krijgt ook veel verdeelde reacties. “Alle regels omtrent social distancing kunnen ook wel de prullenbak in”, “corona”,”queen” en “held”, luiden enkele reacties.

Het overlijden van Floyd wakkerde rellen aan in de VS en in verschillende steden gingen mensen massaal de straat op om te demonstreren tegen politiegeweld en racisme. De heftige video van zijn dood ging de wereld over en zorgde wereldwijd voor veel boosheid en verdriet. Veel sterren deden mee aan demonstraties, doneerden aan liefdadigheidsorganisaties en deelden op social media hun afschuw.

https://www.instagram.com/p/CA5lyUSliF_/

View this post on Instagram

De Dam.

A post shared by halinareijn (@halinareijn) on

View this post on Instagram

Demonstreren op de Dam. Op mijn roze kruis op de grond vanwege anderhalve meter afstand. Demonstreren deed ik voor het laatst toen ik 16 was geloof ik…met dezelfde schoenen,dat dan weer wel. Toen tegen kernwapens en kernenergie. Daarna heb ik veel gediscussieerd, gepraat en dingen ‘gevonden’ waar ik nooit stil over ben geweest, maar ik heb nooit meer gedemonstreerd. Vandaag wel…weliswaar maar kort vanwege de drukte. (met mondkapje en in acht neming van anderhalve meter afstand tot dat vanwege de enorme drukte niet meer ging…en ik weggegaan ben) Omdat racisme me buitengewoon diep raakt en ongelooflijk woedend maakt. Overal en altijd. Daarom stond ik er…. voor dichtbije en verre vrienden voor wie dit dagelijkse realiteit is,voor POC collega’s die lastiger werk vinden dan hun witte collega’s, voor totale vreemden uit de VS die ik zie huilen en onbekenden die hun hart luchten door hun agressie de vrije loop te laten omdat het niet anders meer kan.Voor hen stond ik daar…En ik stond er zeker voor degene met wie ik al 26 jaar mijn lief en leed deel…Met wie ik mijn bloed deel via onze 2 prachtige kinderen…Voor haar.❤️ Daarom…Stop de Waanzin… #BLM #I #can’t #breathe #racisme #is #de #hel

A post shared by Eric Corton (@ericcorton) on