Sterren

Quinty Trustfull openhartig over loodzware mantelzorg-periode

De vader van presentatrice Quinty Trustfull overleed vorig jaar. In het tijdschrift Nouveau doet ze een boekje open over de loodzware periode die ze heeft beleefd toen ze zijn mantelzorger was.

Herseninfarct

De vader van Quinty, Cees, kreeg een herseninfarct waardoor zijn rechterkant verlamd raakte. Hij kreeg een spraakstoornis en belandde in een delier. Omdat er in het verpleeghuis waar hij verbleef een tekort was aan zorgmedewerkers, hielpen Quinty, de partner van haar vader en de zus van Quinty mee met de zorg. ‘Soms moest ik er wel vier, vijf keer per nacht voor hem uit. Liep ik door de tuin om hem op te tillen of om te draaien. De arts vroeg later: hoe heb je dat in je eentje als vrouw voor elkaar gekregen? Ik wist het niet. Ik heb het gewoon gedaan.’

“Mijn vader had geknokt en gestreden. Maar hij kon niet meer. Hij was op”, vertelt Quinty aan het tijdschrift. “Hij kon niet meer zo goed articuleren, maar hij zei: ‘Een leven vol liefde, het is goed zo’. En hoe moeilijk het ook was, op dat moment begreep ik dat liefde ook betekent: kunnen loslaten. Ik zei: ‘Ik hou zoveel van je dat ik het begrijp, pap’. Want dit was geen leven voor mijn vader.”

Glimlach

Ondanks dat de pijn niet zomaar weggaat, kijkt Quinty tevreden terug op de periode.”Het gemis blijft, en zijn energie is weg uit het huis. Heel raar. Maar het voelt oké nu. En ik kijk met een glimlach terug op die periode. Ik heb alles voor hem gedaan wat ik had kunnen doen, samen met zijn partner en mijn zus.”

Quinty’s vader is op dezelfde plek als haar moeder begraven. Zij overleed aan borstkanker. Daarom zet Quinty zich met hart en ziel in voor de organisatie Pink Ribbon. Dat is in de bovenstaande video te zien.