Sterren

Kijkers gaan gebarentolk Irma Sluis missen

Woensdagavond was de voorlopig laatste coronapersconferentie. Dat betekent ook dat gebarentolk Irma Sluis, die tijdens de coronacrisis plotseling een bekende Nederlander werd dankzij haar tolkwerk bij de persconferenties van premier Mark Rutte, tot groot verdriet van twitterend Nederland uit beeld verdwijnt.

Sluis werd ook woensdag weer geprezen op social media. “Je was de ster van de persconferenties!”, luidde het, naast veel bedankjes voor de afgelopen maanden. “Wel jammer dat we nu ook Irma moeten missen. Kunnen we niet vragen of ze gewoon elke week een halfuurtje mag komen”, opperde een twitteraar. “Geen spreekkoren in het stadion. Nou dan doen we dat toch gewoon in gebarentaal!”, suggereerde een ander. Meermaals werd woensdagavond voorgesteld ‘Irma bedankt’ te zingen.

https://twitter.com/20ciaaLiberaal/status/1275870953587781632

Niet alleen op Twitter werd waardering uitgesproken voor het werk van Sluis en haar collega Corine Koolhof. Na afloop van de persconferentie werden de gebarentolken in het zonnetje gezet door Rutte en minister Hugo de Jonge. Voor beiden stond een bos bloemen klaar, die geheel volgens de coronamaatregelen op afstand werd overhandigd.

Vooral dankzij Twitter werd Sluis de afgelopen maanden een BN’er. Haar gebaren, zoals dat voor hamsteren, werden veelvuldig gedeeld op social media. Sluis zelf zat helemaal niet te wachten op alle aandacht, vertelde ze in mei aan BuzzE. “Ik heb daar nooit om gevraagd. Het was ook eigenlijk toeval dat ik op de persconferenties van Rutte ben gezet, dat was alleen omdat ik in Den Haag woon.”

>