Sterren

Wilfred Genee: 'Vlak voor de uitzending is het volledig geëscaleerd'

Wilfred Genee krijgt veel kritiek op zijn optreden in Veronica Inside. Johan Derksen overweegt zelfs om te stoppen met televisie: “Ik heb in tweeëntwintig jaar tijd nog nooit zo’n k*tshow gemaakt”, vertelt hij over de aflevering van afgelopen maandag.

In de radio-uitzending van Veronica Inside reageert Wilfred dinsdag op het heftige voorval. Hij vertelt niet zo goed te hebben geslapen, omdat Twitter maar binnen bleef komen. “Ik wist van tevoren al: dit kan ik nooit goed doen. Ik sprak later Jeroen Pauw nog, die zei ook: je had dit nooit zelf moeten doen.” Wilfred vond het lastig om de balans te vinden tussen zijn rol als interviewer en zijn rol als mens. “Wat er de afgelopen drie weken is gebeurd, heeft me aan het denken gezet. Ik heb met verschillende mensen gesproken en vroeg me af: moeten wíj niet eens nadenken, misschien ben ik in mijn fanatisme wat te ver gegaan daarin. Het leek alsof ik Johan aan het roosteren was, terwijl dat niet zo is. Het was ook mijn fout, ik ben er ook onderdeel van geweest. ”

Uit de hand gelopen

Volgens Wilfred is het vlak voor de uitzending volledig uit de hand gelopen tussen hem en het team. “Ik was voor het eerst in mijn leven zenuwachtig voor de uitzending. Het escaleerde volledig. Johan wilde het niet in deze setting.” Volgens Wilfred was het wèl allemaal zo afgesproken en daardoor moest hij volgens hem in zijn rol van interviewer blijven. “Er was een grote spanning.”

1,7 miljoen

Ondanks alles is Wilfred wel trots op het feit dat er 1,7 miljoen kijkers waren. “We hebben vijf kwartier gepraat over racisme. Johan was ook goed. We waren niet uit op een excuses van hem, maar wel op een gesprek.” Johan en Wilfred hebben nog even met elkaar gebeld na de uitzending. “Dat was een emotioneel gesprek.” Johan had volgens Wilfred het idee dat hij klemgezet was, terwijl het volgens Wilfred juist zo afgesproken was.

Veel kritiek

Op social media krijgt Wilfred veel kritiek, mensen vinden zelfs dat hij moet stoppen. Maar dat is hij niet van plan. “We zijn een team.” Wat nu de oplossing gaat worden volgens hem? “Vakantie!”

Niet alleen twitteraars gingen los op het optreden van Wilfred, ook Johan ergerde zich aan de houding van zijn collega Wilfred Genee. “Wilfred doet al jaren zijn best om ons de meest vreselijke dingen te laten zeggen. Dat lokt hij uit. Nu werden we geconfronteerd met een presentator die ons kwalijk nam dat we rare dingen zeiden.”

Derksen geeft aan dat hij zijn contract nog eens goed gaat overwegen. Mocht hij stoppen met Veronica Inside, dan ziet hij zichzelf niet snel een ander programma maken. “Ik wil daar niet over uitweiden, maar we hadden een aanbieding van Talpa voor iets nieuws. Ik had daar wel oren naar, maar Wilfred en Gijp niet. Prima, we leven ten slotte in een democratie.”

Akwasi

Het was gisteren de eerste uitzending sinds Johan Derksen onder vuur ligt vanwege de ‘grap’ over rapper Akwasi. Hij zou hem met Zwarte Piet hebben vergeleken. Sindsdien zijn diverse adverteerders huiverig reclame rond het programma te willen inkopen. Ook hebben de spelers van Oranje, Jong Oranje en het Nederlands vrouwenelftal aangegeven niet meer door VI geïnterviewd te willen worden. Zij beklemtonen dat Derksen en zijn tafelgenoten al vaker onder vuur hebben gelegen vanwege vermeend racistische, homofobe en seksistische grappen.

Veronica heeft gezegd dat Johan en zijn tafelgenoten alle uitspraken in het programma voor eigen rekening doen. De zender zegt de mannen niet op de vermeend racistische uitlatingen te hebben aangesproken.

Johan Derksen krijgt niet alleen bakken met kritiek over zich heen, maar kan ook rekenen op veel steun. Op Twitter is bijvoorbeeld de hashtag #teamJohanDerksen trending. Veel mensen vinden de kritiek overdreven of stellen dat de uitspraken van Derksen volledig uit zijn verband zijn gerukt.