Royalty

Ajax-fan Willem-Alexander bezoekt De Kuip

Koning Willem-Alexander heeft woensdag een rondleiding gekregen door voetbalstadion De Kuip in Rotterdam. Maar is de koning ook voor Feyenoord? Daar spreekt hij zich liever niet publiekelijk over uit, maar door verschillende anekdotes is het overduidelijk: Hij is voor Ajax.

In 1995 viert Willem-Alexander Koninginnedag in Sittard. Een fan in het publiek geeft hem een Ajax shirt. De man wordt door de politie meegenomen, maar aan het gezicht van de prins is duidelijk te zien dat hij het cadeau kan waarderen.

Zo’n tien jaar geleden bezoekt Willem-Alexander Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif. Hij laat hoog bezoek poseren met een Feyenoord shirt en vraagt het natuurlijk ook aan de kroonprins. Willem-Alexander weigert: ‘’daar ga ik niet bij zitten, want ik houd van goed voetbal en ben dus meer een Ajax-fan.’’

In 2015 doet voetbaltrainer Ron Jans een boekje open over Willem-Alexander’s liefde voor Ajax. “Ik weet eigenlijk niet of ik het mag zeggen, maar ik doe het toch: de koning heeft een voorkeur voor Ajax en Máxima is voor Feyenoord”, zei hij na een ontmoeting met het koningspaar.

Tot slot krijgt de koning vorig jaar een groep Ierse studenten op bezoek op paleis Noordeinde voorafgaand aan een staatsbezoek aan Ierland. Ze gaan met hem in gesprek maar mogen hem niet citeren. Ook hier vertelt de koning dat hij Ajax-fan is tijdens een gesprek over de Champions League.

Woensdag ging de koning in gesprek over de impact van de coronapandemie op de evenementenbranche in De Kuip. Hij sprak met directeuren Jan van Merwijk en Carl Berg. Ook nam bij een kijkje bij het restaurant, de Feyenoord Campus en sprak hij in de kleedkamer met aanvoerder Steven Berghuis.

Dat de koning in De Kuip was, maakte ook op Twitter de tongen los, zoals hieronder te zien is. “Het is fijn te zien dat er weer Ajacieden welkom zijn in De Kuip”, schrijft Ajax Life.