Sterren

William Rutten luidt de noodklok

Fotograaf van de sterren William Rutten (50) luidt de noodklok. Op zijn Instagram is te lezen dat hij vindt dat de overheid snel moet ingrijpen om fotografen te helpen, omdat velen nu geen inkomen meer hebben.

Hoewel de regering veel sectoren inmiddels tegemoet komt met een financiële bijdrage, geldt dat niet voor veel mensen die in de creatieve sector werken. “De stelling vanuit Den Haag is, dat je als fotograaf nu gewoon kunt doorwerken. Dat is een bizarre aanname en ik snap wel waar hij vandaan komt, ze zien in de tweede kamer elke dag persfotografen rondlopen die hun werk gewoon blijven doen. Maar zoals in velen andere beroepen zijn niet alle fotografen persfotografen, ze hebben zich gespecialiseerd in één gebied!”, schrijft William.

Ook geeft hij enkele voorbeelden: zo kunnen schoolfotografen niet werken, want de scholen zijn dicht, en zijn trouwfotografen de pineut omdat bijna alle trouwerijen worden verplaatst. En wanneer de coronacrisis over een paar weken (hopelijk) voorbij is, gaat het niet gelijk weer zoals vanouds. “Want waar gaan mensen als alles weer op gang komt het eerste op bezuinigen? Juist, ook weer op die fotograaf (of andere creatieveling) die dus dubbel zo hard geraakt gaan worden. En zo zijn er volgens mij nog veel meer beroepen die een extra kritische blik nodig hebben omtrent een klein beetje hulp. Want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en hebben allemaal jarenlang meebetaald aan de volle portemonnee reserves die er nu zijn. Verdeel die dan ook eerlijk.” In de post hieronder is het verhaal van William helemaal te lezen.

In de reacties krijgt hij veel steun van collega’s en volgers. “Goed omschreven William! Mijn agenda was binnen anderhalve dag van vol naar helemaal leeg! Mijn omzet is naar helemaal 0 euro gegaan” en “Ik ben zelf persfotograaf en ook ik wordt erdoor getroffen, vele opdrachten gaan niet door (denk aan evenementen en sportwedstrijden) ook al komen er wel wat opdrachten bij door corona, het blijft toch moeilijk!” wordt er onder andere gereageerd.

View this post on Instagram

Even een “shoutout” naar mijn beroepsgroep! We genieten allemaal elke dag van beeld. Om dat beeld te kunnen maken wordt er heftig geïnvesteerd in camera’s , lenzen, flitsers, computers, programma’s, huur studio, etc etc.. Fotografen heb je in velen soorten, we leggen bijna allemaal wat anders vast; bruiloften, evenementen, stills, portretten, sport, newborn, nieuws, boudoir, food, architectuur, kinderen enz enz…. Geen fotograaf is hetzelfde! Nu is de politiek aan het “helpen” geslagen maar slaat grote groepen creatieven over… De stelling vanuit Den Haag is, dat je als fotograaf nu gewoon kunt doorwerken. Dat is een bizarre aanname en ik snap wel waar hij vandaan komt, ze zien in de tweede kamer elke dag persfotografen rondlopen die hun werk gewoon blijven doen. Maar zoals in velen andere beroepen zijn niet alle fotografen persfotografen, ze hebben zich gespecialiseerd in één gebied! Je kunt als schoolfotograaf bijvoorbeeld nu geen kinderen op school fotograferen want er is geen school… je kunt geen evenementen fotograferen want die zijn allemaal verboden. Je kunt bijna geen trouwfotografie doen want bruiloften worden bij bosjes gecanceld, je kunt zelfs bijna geen stills maken voor bedrijven omdat iedereen nu de hand op de knip houdt omdat de toekomst zo onzeker is…. Met andere woorden Den Haag, de fotograaf wíl wel werken maar kan het simpelweg gewoon niet! Hun inkomen staat helemaal stil! En als ze nu wel iets creatiefs hebben bedacht om aan het werk te blijven tikt het volk ze op de vingers, “want we moeten toch binnenblijven?” De harde waarheid is, de fotograaf zit net als bijna iedereen thuis, zich zorgen te maken over de toekomst en hoe deze eruit ziet na alle Corona ellende… Want waar gaan mensen als alles weer op gang komt het eerste op bezuinigen? Juist, ook weer op die fotograaf (of andere creatieveling) die dus dubbel zo hard geraakt gaan worden. En zo zijn er volgens mij nog veel meer beroepen die een extra kritische blik nodig hebben omtrent een klein beetje hulp. Want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en hebben allemaal jarenlang meebetaald aan de volle portemonnee reserves die er nu zijn. Verdeel die dan ook eerlijk.????

A post shared by William Rutten (@williamrutten) on

William kwam vorige week nog in het nieuws doordat hij een emotioneel beladen foto van presentator Viktor Brand deelde. “Corona treft ons allen, het discrimineert niet… Hierbij de laatste van mijn portretserie, nu is het aan jullie om hier dagelijks iets moois te laten zien! Aan het woord mijn bijna buurman Viktor Brand!” schreef William bij een bijzondere foto. Benieuwd geworden? De foto is hier terug te zien.