Sterren

Fidan Ekiz maakt veel los met rake uitspraken over Johan Derksen en Arie Boomsma

Wilfred Genee was zondagavond te gast in de talkshow Op1 waarin de VI-ruzie uitgebreid werd besproken. Maar het waren vooral de pittige uitspraken van Op1-presentatrice Fidan Ekiz die heel wat los maakte bij de kijker thuis.

Fidan nam het in de uitzending openlijk op voor Johan Derksen en vindt hem allesbehalve een racist. Maar over Arie Boomsma, die had opgeroepen aan adverteerders om Veronica Inside volop de boycotten, was ze vernietigend: “Dat vond ik NSB-gedrag”, zei ze. Er werd massaal gereageerd op het tv-optreden van de presentatrice. Hieronder een greep uit de reacties:

Genee zei in Op1 dat het beter was geweest de veelbesproken racisme-uitzending van Veronica Inside niet te maken. De presentator vertelde dat hij in “een complete spagaat” zat en dat de thema-uitzending niet goed uit de verf is gekomen. “Ik was niet tevreden, ik vond mezelf niet goed”, blikte hij terug. “Ik was leider van het gesprek over racisme én presentator van Veronica Inside.” Met die setting was Genee niet gelukkig. Hij zag zichzelf als “bemiddelaar”, maar maakt ook deel uit van het VI-team. “Dat maakte het heel ingewikkeld.”

Vanwege de VI-ruzie is de laatste uitzending van het seizoen, die maandagavond zou zijn, geschrapt. Of Veronica Inside na de zomer nog terugkeert, kon de presentator niet zeggen.

Johan Derksen maakte twee weken geleden een Zwarte Piet-grap over Akwasi. Hij heeft zich enorm gestoord aan de, volgens hem, oproep tot agressie van Akwasi. “Ik heb heel cynisch als kat naar Akwasi gezegd van: het is toch niet Akwasi, weten we dat zeker? Dat was alles. In dit programma heb je een mening, maar ook grappen. Ik kan haast niet meer zeggen dat ik het een goede grap vind als ik de media deze week gevolgd heb, want ik heb zo links en rechts een klap om de oren gekregen. Dit was een verkeerde grap en die grap wordt uitvergroot en dat werd een nationale rel. Maar Akwasi roept op tot geweld en dat wordt geaccepteerd. Dat vind ik gek. Ik dacht: Akwasi mag wel een tikje terughebben, zodat hij weet dat hij niet iedere goede demonstratie kan kapen met zijn geschreeuw over Zwarte Piet. (…) Ik heb totaal geen spijt van deze grap, ondanks het feit dat het een verkeerde grap was”, zei Derksen vorige week in de veel besproken speciale racisme-uitzending van VI.

(bron screenshot: Op1)